300 dpi;
θελω να στειλω καπου μια φωτο μου αλλα μου εχουν πει οτι πρεπει να ειναι 300dpi? τι ειναι αυτο ρε παιδια? οι δικες μου φωτο απο οτι βλεπω στα στοιχεια τους οταν της ανεβαζω στο flickr ειναι 76dpi. ειναι κατι που μπορω να το ρυθμισω απο την μηχανη?
Μια pentax-km
Λοιπόν, στην παρουσίαση της μηχανής σου στο Dpreview (μη σε μπερδέψει που την ονομάζει K2000, η ίδια είναι) μπορείς να δεις τα format αλλά και τα μεγέθη αρχείων που εξάγει η μηχανή σου. Τον τύπο και την ποιότητα (μέγεθος) του αρχείου που θα αποθηκεύσεις τη φωτογραφία, τα ορίζεις από το μενού Record (αυτό που έχει το εικονίδιο της φωτογραφικής μηχανής).
Θα έλεγα ότι το απλούστερο είναι να επιλέξεις το jpg με τη μεγαλύτερη διάσταση και αφού τραβήξεις τις φωτογραφίες σου, να τις ανοίξεις στο Photoshop, να πας Image > Image size, να απενεργοποιήσεις την επιλογή Resample Image και μετά στο Resolution να πληκτρολογήσεις 300. Ακριβώς πάνω από το Resolution θα δεις τις διαστάσεις της εικόνας σου όταν τυπωθεί (προφανώς, για να σου ζητάνε 300 dpi, η εικόνα πάει για εκτύπωση). Διάλεξε εκεί ως μονάδα μέτρησης cm, για να δεις εάν οι τελικές διαστάσεις σε ικανοποιούν (είναι απίθανο να μη ικανοποιούν).
Παρεμπιπτόντως, dpi σημαίνει dots per inch και χοντρικά αντιπροσωπεύει την ανάλυση της εκτύπωσης (πόσες "κουκκίδες" μελανιού θα τυπώσει η εκτυπωτική μηχανή σε μια τετραγωνική ίντσα).
Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα.
Hσουν αρκετα κατατοπιστικη. Ευχαριστω για το χρονο που διεθεσες.
Νομίζω η απάντηση της Άβας είναι και η μοναδική λύση. Όταν είναι να πάει κάτι για εκτύπωση, όπου προτιμάται ισχυρά η ανάλυση στα 300 dpi, πρέπει να περάσει από πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας για ρύθμιση. Η μηχανή δεν εξάγει τέτοια αρχεία έτοιμα. Ειδικά για το Photoshop αυτή νομίζω είναι ακριβώς η διαδικασία, όπως περιγράφηκε. Με μια σημείωση ίσως, ότι το μέτρο dpi μπορεί να εναλλάσσεται με το ppi (pixes per inch) χωρίς να αλλάζει κάτι στο αποτέλεσμα.

Καλησπέρα, Σταύρο, θύμισέ μου, παρακαλώ, τι μηχανή έχεις.