Οι λιβελούλες...

5
Η λιβελούλα είναι ένα εντυπωσιακό έντομο

Οι λιβελούλες είναι πανέμορφα έντομα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Νομίζω ότι δικαιολογείται ένα θέμα αφιερωμένο σ' αυτές.

Στο ποταμό Λάδωνα τώρα, αυτή την εποχή, ειναι γεμάτο το ποτάμι απο τα πανέμορφα αυτά έντομα, η δυσκολία στη φωτογράφιση τους, ειναι οτι ακόμη και με ελαφρύ αεράκι, ειναι δύσκολο στο νετάρισμα τους. ολες εγιναν με σποτ φωτομέτρηση.
Η ολη φωτογράφιση μου πήρε 2 ώρες και περισσότερες από 120 φωτογραφίες, από οπου επέλεξα.

Το όνομα λιβελούλα προέρχεται από τη λατινική λέξη LIBELLA, που σημαίνει «υδρόμετρο», ή «υδροστάτης», ή «νερουλάς».
Η ονομασία αυτή έχει να κάνει ασφαλώς με τη ζωή και τη δραστηριότητα αυτού του εντόμου, που συνηθίζει να πετάει πάνω από νερά και έλη, γιατί εκεί κυνηγάει και βρίσκει την τροφή του.

ΟΙ ΛΙΒΕΛΟΥΛΕΣ ζευγαρώνουν στον αέρα, ενώ πετούν και ο ερωτικός χορός τους είναι άκρως εντυπωσιακός και αξιοπαρατήρητος.
Αμέσως μετά, το θηλυκό έντομο αποθέτει τα αυγά του πάνω σε φύλλα που επιπλέουν σε υδάτινες επιφάνειες, ή πάνω σε υδρόβια φυτά. Ορισμένα είδη λιβελούλας, δεν αποθέτουν καν τα αυγά τους, αλλά τα αφήνουν να πέσουν, καθώς πετάνε πάνω από την επιφάνεια του νερού.
Τα αρσενικά έντομα είναι εκείνα που επιλέγουν το χώρο και έχουν τον απόλυτο έλεγχό του, προστατεύοντάς τον και από την εισβολή άλλων αρσενικών. Τα αρσενικά ζευγαρώνουν με πολλά θηλυκά στη διάρκεια της Άνοιξης και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

ΤΑ ΑΥΓΑ που αποθέτει το θηλυκό στην επιφάνεια του νερού, εκκολάπτονται συνήθως σε πέντε (5) εβδομάδες.
Από τα αυγά θα εμφανιστούν οι νύμφες της λιβελούλας, που λέγονται λάρβες. Οι λάρβες αυτές είναι παμφάγες, αλλά και πολύ σκληρές και ανθεκτικές, ώστε να καταφέρνουν μόνες τους να επιβιώνουν.
Όσο ζουν στο νερό, βρίσκονται κατά κανόνα στο βυθό και για να κινηθούν εκτοξεύουν νερό από το έντερό τους με δύναμη προς τα πίσω (σαν τουρμπίνα) και μπορούν έτσι να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα, ώστε να αποφύγουν κάποιο διώκτη τους ή και να κυνηγήσουν οι ίδιες την τροφή τους.
Οι λάρβες της λιβελούλας τρέφονται συνήθως με άλλους υδρόβιους οργανισμούς, μικρά ψάρια γόνο, μικρούς γυρίνους ή ακόμη και άλλες ...; λάρβες!

Η λιβελούλα είναι ένα εντυπωσιακό έντομο, που δεν περνάει απαρατήρητο, τόσο για την εμφάνισή του, όσο και για το μοναδικό του πέταγμά.

 
Tags:

5 Responses to “Οι λιβελούλες...”

Πολύ ωραίες σκηνές!

diablo's picture

Πολύ ωραίες σκηνές! Εντυπωσιακό έντομο.
Και σίγουρα πολύ υπομονή από μέρους σου...

tracer...μαγεύτηκα...υπέροχο

angel kim's picture

tracer...μαγεύτηκα...υπέροχο αυτό που κατόρθωσες...δεν χορταίνω να κοιτάω την ακροβάτιδα υδροστάτη με το μπλε φόρεμα!!...6 και 9...δίνουν φτερά στην έμπνευση...σε ευχαριστώ!

Εντυπωσιακό πλασματάκι. Χαρά

Ava Babili's picture

Εντυπωσιακό πλασματάκι. Χαρά στην υπομονή σου, Tracer, και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

Εντυπωσιακότατη η gallery

cbeslemes's picture

Εντυπωσιακότατη η gallery σου, μπράβο!!!

8eiko i gallery sou ine tela

Anonymous's picture

8eiko i gallery sou ine tela sinexise etsi

Follow us on:

Syndicate

Syndicate content
Join us! badge001.png